Az Átalakulás Intézetről

Az alapítvány története

Az Átalakulás Intézet története 2009-re nyúlik vissza. Elődünket, fiatal közgazdászok hozták létre 2009-ben azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak a magyar progresszív gazdaságpolitikai gondolkodásnak “Alapítvány a Magyarországi Politikai Gazdaságtanért” néven. A kezdeti cél a politikai gazdaságtani kutatások illetve oktatás támogatása volt. Az idő előrehaladtával az alapítvány egyre több alkalmazott szakpolitikai kutatásban, policy anyagok kidolgozásában és bemutatásában vett részt. Alapítványunk ekkor vette fel kevésbé tudományos “Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány” nevet. A kuratórium elnökeként Sebők Miklós irányította az alapítvány munkáját kezdetektől, miközben a kuratórium tagjai változtak, csatlakozott Scheiring Gábor. Ahogy a nyilvános szereplések, az alapkutatások helyett az alkalmazott kutatások és képzések, valamint a jövőkép alkotás egyre nagyobb szerepet kaptak az alapítvány munkájában, úgy éreztük egyre nagyobb igényét, hogy egy új arculatot is illesszünk a megújult tartalomhoz. Így született meg 2017-re az Átalakulás Intézet. Az Intézet hátterét továbbra is ugyanaz az alapítvány biztosítja, a kuratórium elnöki feladatait 2017-től Sebők Miklóstól Borsos Gábor vette át. Az Átalakulás Intézet küldetése és arculata a magyarországi politikai gazdaságtan legnagyobb képviselőjének, Polányi Károlynak az örökségére épül. Polányi fő műve, a Nagy Átalakulás inspirálta Intézetünk nevét is. Az alapítvány vezetői a politikai gazdaságtant művelő fiatal társadalomtudósok, közpolitikai szakértők. Az Intézet célja, hogy a legújabb tudományos eredmények felhasználásával, együttműködésben a progresszív szcéna szereplőivel innovatív jövőképek kidolgozásával, pilot projektekkel és képzésekkel segítse a progresszív társadalmi változást.

Forrásaink

A magyar államtól való függetlenségre törekszünk, ezért elsődleges célunk a mikro és makro donorok felkutatása, akik egyetértenek céljainkkal, és támogatják szervezetünket. Részt veszünk továbbá nemzetközi, uniós pályázatokon meglévő kapcsolatainkat felhasználva. Együttműködésre törekszünk továbbá olyan hazai és nemzetközi magánalapítványokkal, akik egyetértenek a progresszív társadalmi változás fontosságával. A civil szervezeti FR legkreatívabb és leginnovatívabb módszereit is kipróbáljuk, mint amilyen a fundraising challange vagy diaszpróra fundraising.

Köszönjük a Friedrich Ebert Alapítványnak, a Megújuló Magyarországért Alapítványnak és a Solidarnak, hogy hozzájárultak Jövőkép Múhelyünk tanulmányainak létrejöttében.