Green Jobs Summit 2014

2014-01-23

A Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány által szervezett konferencián vezető hazai és nemzetközi szakértők és politikusok fejtették ki véleményüket a Green New Deal-el kapcsolatban. A konferencia első napjáról az MTI is készített összefoglalót:

Paksi erőmű – Bajnai szerint felesleges a bővítés, Schiffer nukleáris nagykoalícióról beszélt

Budapest, 2014. január 23., csütörtök (MTI) – Bírálták a paksi atomerőmű tervezett bővítését az Együtt-PM, az MSZP és az LMP képviselői a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány zöld munkahelyteremtésről szóló konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: a paksi erőmű új blokkjai felesleges energiát állítanának elő drágán, kétszer annyiért, mint amennyiért az árampiacon hozzá lehet jutni.

Szerinte a kormány azért kötött megállapodást Oroszországgal, hogy átmenetileg olcsóbban jusson gázhoz, és ebből fedezze a rezsicsökkentést, de cserébe a paksi bővítéssel hosszú időre eladósítja az országot.

Ha emiatt duzzasztót kell építeni a Dunán, “bajai gyerekként hadd mondjam azt: csatlakoztam a zöld mozgalomhoz” – fűzte hozzá.

Az Együtt-PM vezetője szerint a paksi bővítés ellentétes azzal a nemzeti érdekkel, hogy Magyarország ne csak Oroszországból szerezze be az energiát.

Közölte: nem az oroszokra haragszanak, akiknek üzleti és geopolitikai érdekük a paksi bővítésről szóló megállapodás, hanem Orbán Viktor miniszterelnökre, aki hatalmi céljainak rendelte alá az ország érdekeit.

Szabó Imre (MSZP) volt környezetvédelmi miniszter azt mondta: a paksi erőmű élettartamának meghosszabbítása szükséges, de hosszú távon korlátokhoz kell kötni az atomenergia felhasználását, és a hagyományos erőművek helyett egyre inkább a helyi, megújuló energián alapuló erőművekre kell építeni a hálózati rendszert.

A szocialista párt támogatja, hogy a paksi bővítésről népszavazás döntsön – tette hozzá.

Schiffer András, az LMP társelnöke viszont arról beszélt: “nukleáris nagykoalíció” működik, hiszen a paksi erőműbővítés előkészületei már az előző kormányzati ciklusban megtörténtek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a paksi kapacitás megduplázását tűzte célul.

Az LMP szerint az atomenergiát 30-40 éven belül ki kell vezetni a magyar energiamixből – jelentette ki.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: az áprilisi választáson az emberek arról dönthetnek, atomenergiát és néhány száz vagy ezer új munkahelyet szeretnének, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését és ennek eredményeként akár százezer új állást.

Reinhard Bütikofer, az Európai Zöld Párt német társelnöke nevetséges hazugságnak, nonszensznek nevezte, hogy a német ipar áramigényének kiszolgálása lenne a magyarázat a paksi atomerőmű tervezett bővítésére.

Szabó Imre prezentációja

Jávor Benedek prezentációja

 

A konferenciáról számos további összefoglaló készült, amelyeket az érdeklődők itt találhatnak meg:

http://www.mon.hu/paksi-eromu-bajnai-szerint-felesleges-a-bovites-schiffer-nuklearis-nagykoaliciorol-beszelt/2463506?utm

http://mandiner.hu/cikk/20140123_schiffer_nuklearis_nagykoalicio_mukodik

http://da.feedsportal.com/c/33248/f/557941/s/36458111/l/0Lnol0Bhu0Cbelfold0Cnuklearis0Inagykoalicio0I/ia1.htm

http://hvg.hu/gazdasag/20140123_Bajnai_bajai_gyerekkent_szolalt_meg_Paks

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nem_kell_a_nemeteknek_olcso_magyar_atomaram.574563.html

http://vs.hu/egy-paksi-nepszavazasba-belebukna-orban-viktor-interju-az-europai-zold-part-tarselnokevel-0124/

http://budapestbeacon.com/featured-articles/european-green-calls-decision-to-build-nuclear-reactors-in-hungary-deplorable/

http://444.hu/2014/01/23/bajnai-bajai-gyerekkent-beszelt

A konferencia második napján a szakmai workshopok kaptak hangsúlyos szerepet, melyek keretein belül hazai szakértők és európai zöld politikusok fejtették ki nézeteiket és vitatták meg közös észrevételeiket a magyar és európai energiapolitikáról, valamint a Green New Deal-ről. Rész vettek többek között Philippe Lamberts, Lukács András, Kun János, Bas Eickhout, Scheiring Gábor, Jávor Benedek, Szél Bernadett, Ámon Ada, Székely Tamás, Loizos Afxentiou és Herczog László.

Az Európai Bizottság hamarosan egy zöld munkahelyteremtési stratégiával áll elő. A Green Jobs Summit-on a készülő anyagról Radosław Owczarzak beszélt.

Radosław Owczarzak prezentációja

 

A rendezvényről készült videókat megtekinthetik az Alapítvány youtube csatornáján.

A rendezvényt a Heinrich Böll Alapítvány és a Zöld Európai Alapítvány támogatta.

BL3_WM_4c

Print